Logo Bureau The SongWorks, communicatie & muziekbureau
Voorwoord: Moeiteloos spreken
Spreken ondanks stembandverlamming
Sluiting stembanden bij moeiteloos spreken
Agenda najaar 2016
Nieuwsbrief doorsturen?
Over Ellen van Velthoven

Voorwoord: Moeiteloos spreken

Het thema van deze nieuwsbrief is Moeiteloos Spreken. Dit thema is wel vaker aan de orde geweest maar het is dan ook belangrijk. We spreken elke dag en wij en de ander kunnen er veel aan horen en aflezen. En...we kunnen er op een niet te manipuleren wijze een ander mee raken. Dat de luisteraar een diep rustgevoel kan ervaren als jij spreekt en dat hij zich tegelijkertijd ook helemaal betrokken voelt. Om dit te bereiken mogen we meer voor onszelf spreken. Als je meer je eigen klank durft te beleven, kun je de ander pas echt beroeren. Een paradox!
 
In deze nieuwsbrief een interview met Gonnie Broods. Zij kan weer moeiteloos spreken, ondanks een stembandverlamming!
 
Veel plezier ermee en een hele mooie zomer toegewenst met veel moeiteloosheid!
 

Spreken ondanks stembandverlamming

Sinds vorig jaar komt Gonnie Broods in mijn stempraktijk voor stemsessies. Tijdens een operatie aan haar longen is er een zenuw geraakt waardoor haar linker stemband verlamd is geraakt. Zij heeft een uitvaartonderneming en houdt voor haar werk regelmatig toespraken.
 
Wat heeft gemaakt dat je terechtkwam bij mijn stempraktijk?
Om weer te kunnen spreken ondanks de stembandverlamming die ik heb ben ik een tijdje bij een logopediste geweest. En alhoewel me dat wel heeft geholpen om weer te leren spreken, had ik nog veel pijn in mijn lichaam. En ik klonk ook nog steeds behoorlijk schor. Ik kwam jou een keer tegen en ik was meteen benieuwd en geinteresseerd of je mij misschien verder kon helpen.
 
Wat hebben mijn stemsessies je opgeleverd?
Ik heb weer een goede stem. En dat betekent voor mij dat ik weer een goede klank heb, want die had ik niet meer. Als ook dat ik geen pijn meer heb als ik praat. Meestal had ik na een dag spreken erg veel pijn aan mijn middenrif en schouders omdat ik veel moeite deed om er toch geluid uit te krijgen. Ik heb daar helemaal geen last meer van.
En…ik durf weer te praten. Zo denk ik niet meer na over hoe ik het eruit kan krijgen, ik doe het weer gewoon. Ik voelde me belemmerd in het spreken omdat ik onzeker was over mijn stem.
 
Hoe heb je de sessies ervaren?
Ik had al heel snel, na een paar keer dat het echt verbeterde. Mensen om mij heen zeiden ineens, he wat klink je goed! Verder voel ik me veilig en wordt ik op een speelse manier gestimuleerd en tot dingen gebracht die ik niet voor mogelijk had geacht. Zo heb ik een groter stembereik gekregen (hoger) als ook meer volume in mijn stem. En ik vind het leuk dat jij elke keer weer iets nieuws hebt!
 
Oefen je ook thuis?
Ja en dat gaat wel heel goed. Ik kies dan de oefeningen uit die ik leuk vind als ook oefeningen waarvan ik weet dat ze veel voor me doen. Je hebt wel wat discipline nodig om ze te doen, maar als ik ze doe levert het eigenlijk altijd wat op. Dat motiveert me dan om ze vaker te doen.
 
Wat wil je graag nog kwijt over de stemcoaching?
Ik heb lang gedacht dat ik mijn lichaam nodig had om te spreken (ik perste teveel in mijn lichaam). Ik dacht dat dat niet anders kon en ik was vergeten hoe dat vroeger ging. Ook merk ik dat het belangrijk is dat je er bij bent als je spreekt. Als ik zonder aandacht spreek gaat het minder goed.
En verder…mijn stem betekent meer voor mij dan alleen maar praten. Of beter hij doet meer voor mij dan dat het alleen een spreekorgaan is. Ik merk dat als ik geëmotioneerd ben, mijn stem blokkeert. Als je niet jezelf bent heeft dat invloed op je stem. En andersom, als je dus met je stem werkt, doet dat ook iets voor het oplossen van je emoties of voor een dieper inzicht in jezelf.
 

Sluiting stembanden bij moeiteloos spreken

De neiging om druk te gaan zetten is in het geval van de stembandverlamming van Gonnie Broods (bovenstaand interview) vrij groot. Omdat de stembanden niet goed sluiten (omdat linkerstemband stilstaat) ga je alsnog proberen om dat voor elkaar te krijgen. Zo ga je meer kracht en adem eronder zetten om te zorgen dat de rechterstemband meer naar de linkerstemband toe kan. Dit compenseren kost erg veel ademsteun en inspanning. Dit leidde bij Gonnie dan ook tot veel fysieke pijn.
 
In het geval van een stembandverlamming is het heel duidelijk dat meer druk zetten en compenseren niet werkt. Maar eigenlijk zetten we allemaal teveel druk onder onze stembanden en in ons lichaam. Het resultaat daarvan kan enerzijds een geforceerd of druk gevoel zijn maar anderzijds ook een zachtere of onheldere klank met weinig impact, of juist een te harde schelle klank etc.
 
Hoe dan te komen tot moeiteloos spreken?
Voor stemgeluid is het van belang dat de stembanden goed sluiten. In het geval van Gonnie, maar dit geldt eigenlijk in het algemeen, was het daarom van belang te werken met het begrip 'zuiging'. In plaats van dat er druk onder de stemlippen ontstaat, willen we zuiging (onderdruk onder de stemlippen) creeren. Door zuiging kunnen de stemlippen op een meer directe manier sluiten en op een andere manier gaan samenwerken. Door deze samenwerking komen de stemplooien beter in trilling, zonder moeite.
 
Oefening 'Creeren van zuiging'

- Kun je een klank zingen op 'oe', maar dan op inademing. Dit klinkt en voelt misschien een beetje benauwd. Vervolgens zing je direct nog een 'oe', maar dan weer gewoon. Wat merk je?
- Zing een 'oe' op inademing en vervolgens spreek je een paar zinnen. Wat zijn je ervaringen?
- Kun je een paar keer hikken en dan een klank zingen of een paar zinnen spreken. Wat merk je dan?

Agenda najaar 2016

Klik hier voor de agenda najaar 2016Zaterdag 17 september 2016
Workshop Moeiteloos Zingen


Woensdag 21 september 2016
Vervolgdag Stem&Spreken v.e. Groep


Vrijdag 7 en 14 oktober 2016
2-daagse Training Stem&Spreken v.e. Groep


Zaterdag 22 oktober 2016
Workshop Stem&Persoonlijke Ontwikkeling


Donderdag 10 november 2016
Vervolgdag Stem&Spreken v.e. Groep


Zaterdag 12 november 2016
Workshop Moeiteloos Zingen


Vrijdag 18 en 25 november 2016
2-daagse Training Stem&Spreken v.e. Groep


Zaterdag 10 december 2016
Workshop Stem&Persoonlijke Ontwikkeling 

Nieuwsbrief doorsturen?

Weet je iemand die ook interesse heeft in stem, spreken, zingen of persoonlijke ontwikkeling? Of ken je iemand die daar baat bij zou kunnen hebben? Dan kun je nu via deze link de nieuwsbrief aan deze persoon doorsturen.
 
Klik hier om deze nieuwsbrief door te sturen

Over Ellen van Velthoven

Ellen stimuleert je om je eigen stem te laten klinken. Of het nu gaat om jezelf meer uit te spreken, overtuigend te presenteren, natuurlijker te zingen en te spreken, het is de klank die je de weg wijst. Binnen The SongWorks verzorgt Ellen diverse workshops, trainingen en coaching voor zowel particulieren als bedrijven en organisaties. Daarbij zet ze allerlei verschillende mensen op een 'andere' manier in beweging. De verrassing blijkt telkens weer in iemand zelf te zitten in plaats van in de poging een betere prestatie neer te zetten richting de buitenwereld.
Ellen treedt daarnaast zelf regelmatig op met haar live jazzduo waarbij ze begeleid wordt door jazzpianist Ge Bijvoet. Zij zorgen voor sfeer, gezelligheid en stijl tijdens recepties, feesten, diners of congressen!
  
The Songworks

Voor stem, coaching en muziek

Ellen van Velthoven

Wageningen

06-51683892
www.thesongworks.nl

info@thesongworks.nl

KvK te Arnhem: 09166264

BTWnr.: NL 1409.88.191 - B02