Logo Bureau The SongWorks, communicatie & muziekbureau
Voorwoord: Nooit meer hees
Interview met longarts Eline bij de Vaate
Agenda voorjaar 2016
Nieuwsbrief doorsturen?
Jamsessies en concerten!
Over Ellen van Velthoven

Voorwoord: Nooit meer hees

Hees betekent 'niet helder van stem'. Hoe ontstaat heesheid eigenlijk? En kan je ervan af komen?
 
Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor het ontstaan van heesheid. Daarbij kun je denken aan afwijkingen in de vorm van de stembanden, luchtweginfecties, stress, een overmatig en geforceerd stemgebruik (stembanden raken gezwollen), een gestoorde zenuwfunctie, veroudering of hormonale veranderingen. Doordat de stembanden geirriteerd zijn, op spanning staan of eventueel een knobbeltje/poliep bevatten, sluiten ze minder goed. Hierdoor wordt een deel van de lucht die de stemplooien passeert niet omgezet in klanktrilling waardoor er een minder heldere stem ontstaat.
 
Nooit meer hees, kan dat? Daartoe wil ik je ten eerste uitnodigen om onderstaand interview te lezen met longarts Eline bij de Vaate die tot nu toe 5 stemsessies bij mij volgde. Uit eigen ervaring met diverse leerlingen en clienten als ook ervaringen van collega's mag ik concluderen dat er veel te doen is aan heesheid. Een minder drukgericht stemgebruik leidt namelijk vaak direct tot een betere stembandsluiting en minder pijn en vermoeidheid.
 

Interview met longarts Eline bij de Vaate

Op 2 april jongstleden interviewde ik Eline bij de Vaate, werkzaam als longarts bij behandelcentrum Heideheuvel te Hilversum, een derde lijns longrevalidatiekliniek. Daar behandelt ze, samen met haar multidisciplinaire team, mensen met ernstige longziekten zoals astma, copd of andere longaandoeningen. Eline moet voor haar werk regelmatig spreken: met patienten tijdens de spreekuren, maar ook bij het geven van presentaties. Ze heeft daarbij jammer genoeg nogal eens last van heesheid en verkoudheid. Dat maakte dat ze op zoek ging naar een stemcoach. Tot nu toe volgde ze 5 stemsessies bij mij.
 
 
Hoe ervaar je de stemsessies tot nu toe?
Ik vind het vooral heel verrassend dat ik al binnen de eerste sessie kon ervaren dat ik, ondanks dat ik hees was, toch stem kon maken en hebben. De heesheid was niet helemaal weg, maar niet meer als daarvoor. Ik kon het bijna niet geloven. Daarmee merkte ik dat ik dus ook echt zelf invloed heb op mijn stemgebruik. Het is een aangeleerd patroon waar je iets aan kunt doen.
De sessies bij Ellen gaan verder dan alleen stemtechniek. Het gaat naast de fysiologie ook om jou als persoon, je lichaamshouding en gedragspatronen. Het is een holistische benadering en dat vind ik mooi. Als revalidatielongarts kijk ik ook niet alleen naar de (patho)fysiologie maar vooral ook naar de patient als persoon.
Verder vind ik de klankoefeningen heel leuk. Ik word er vrolijk van en merk dat ik thuis weer spontaan aan het zingen ben.
 
 
Wat heb je aan de 5 sessies gehad tot nu toe?
Door de sessies en toepassing ervan leer ik herkennen wat ik zelf doe in mijn stemgebruik. Daardoor bereik ik dat ik minder last heb van heesheid. Doordat ik beter doseer (mijn adem minder naar buiten duw), forceer ik mezelf minder. Daardoor ben ik bv. deze winter mijn stem niet kwijt geweest! De laatste jaren was dat vaste prik: minimaal 2 keer per jaar was ik mijn stem volledig kwijt. Ik ben nu meer bewust bezig met mijn stem waarbij ik beter voel wanneer het mis gaat. Het gaat echt de goeie kant op, alhoewel ik er nog niet helemaal ben.
In mijn lijf merk ik dat ik rustiger ben. Zo neem ik bv. bewust meer tijd om te spreken en let ik bewust op de klank. Ik zoek naar wat prettig en goed voelt voor mijn keel. Ik merk daardoor dat het spreken veel minder vermoeiend is minder kracht kost. Daar ben ik al heel tevreden mee
 
 
Je gaf aan dat je patienten ook veel baat zouden kunnen hebben bij de stemcoaching die ik verzorg, kun je me dat uitleggen?
Bij veel longpatienten is het adempatroon verstoord, omdat ze benauwd en kortademig zijn. Zij ademen vaak hoog en gebruiken niet hun hele ademruimte. Jouw oefeningen zouden kunnen stimuleren dat ze hun beperkte lucht beter kunnen doseren en vanzelf meer hun ademruimte kunnen gebruiken. De oefeningen zouden daarmee kunnen bijdragen aan het minder kortademig voelen. Wellicht dat alleen al het ervaren dat je voor spreken minder adem nodig hebt, kan leiden tot besparing van de beperkte energie die een chronisch zieke patient heeft. Ze zijn vaak veel energie kwijt aan de ademhaling zelf. Hiervoor is nog geen wetenschappelijke onderbouwing, maar ik kan me voorstellen uit mijn eigen ervaring dat het wel effect zou kunnen hebben.
 

Agenda voorjaar 2016

Klik hier voor de agenda voorjaar 2016Zaterdag 21 mei 2016
Workshop Stem&Persoonlijke Ontwikkeling


Vrijdag 3 en 10 juni 2016
2- daagse Training Stem&Spreken v.e. groep


Vrijdag 17 juni 2016
Vervolgdag Training Stem&Spreken v.e. groep


Zaterdag 17 september 2016
Workshop Moeiteloos Zingen 

Nieuwsbrief doorsturen?

Weet je iemand die ook interesse heeft in stem, spreken, zingen of persoonlijke ontwikkeling? Of ken je iemand die daar baat bij zou kunnen hebben? Dan kun je nu via deze link de nieuwsbrief aan deze persoon doorsturen.
 
Klik hier om deze nieuwsbrief door te sturen

Jamsessies en concerten!

Jazzconcerten georganiseerd door Jazz in Wageningen
Maandag 18 april jazzconcert in de Junushoff te Wageningen (20.30u) : Gerald Clayton Trio.
Diverse gratis jazzconcerten in Loburg Live (Wageningen). Voor meer informatie kijk op www.jazzinwageningen.nl
 
Braziliaanse jamsessies
Op de tweede zondag van de maand vinden in cafe de Kroon (Nijmegen) gezellige braziliaanse jamsessies plaats. Vanaf 15.30u wordt er eerst een concert verzorgd met telkens een speciale gast en vanaf 17.00u is er gelegenheid om zelf het podium op te springen en brazilaans mee te sw(z)ingen. Zondag 8 mei is de volgende sessie. Voor meer informatie kijk ook op www.cafe-dekroon.nl 
 
 

Over Ellen van Velthoven

Ellen stimuleert je om je eigen stem te laten klinken. Of het nu gaat om jezelf meer uit te spreken, overtuigend te presenteren, natuurlijker te zingen en te spreken, het is de klank die je de weg wijst. Binnen The SongWorks verzorgt Ellen diverse workshops, trainingen en coaching voor zowel particulieren als bedrijven en organisaties. Daarbij zet ze allerlei verschillende mensen op een 'andere' manier in beweging. De verrassing blijkt telkens weer in iemand zelf te zitten in plaats van in de poging een betere prestatie neer te zetten richting de buitenwereld.
Ellen treedt daarnaast zelf regelmatig op met haar live jazzduo waarbij ze begeleid wordt door jazzpianist Ge Bijvoet. Zij zorgen voor sfeer, gezelligheid en stijl tijdens recepties, feesten, diners of congressen!
  
The Songworks

Voor stem, coaching en muziek

Ellen van Velthoven

Wageningen

06-51683892
www.thesongworks.nl

info@thesongworks.nl

KvK te Arnhem: 09166264

BTWnr.: NL 1409.88.191 - B02