Training Stemgebruik en Spreken voor een groep

In de tweedaagse training Stemgebruik en Spreken voor een groep kun je ervaren dat spreken moeiteloos en tegelijkertijd krachtig kan zijn. Heel wat sprekers en andere professionals ervaren moeite, spanning of vermoeidheid bij het spreken en/of hebben niet de volle impact die ze zouden willen hebben. Ook zijn veel mensen niet optimaal verstaanbaar of in mindere of meerdere mate hees of krakerig. We gebruiken gemiddeld maar 10% van ons stempotentieel. In deze tweedaagse stemtraining gaan we aan de slag met je stemgebruik bij spreken (voor een groep). Dit heeft tevens een groot effect op je presentatie en dat is te horen, te voelen en te zien!

Wil je...

 • Moeiteloos en ontspannen spreken?
 • Een krachtig, helder en vol stemgeluid?
 • Beter verstaanbaar zijn- luid en duidelijk?
 • Meer impact op je luisteraar?
 • Meer energie overhouden?
 • Zelfvertrouwen en rust (voor de groep) vergroten?
 • Meer jezelf zijn (voor een groep)?
 • Diepere ademhaling?
 • Bewustzijn over hoe je je stem gebruikt?
 • Een sterkere persoonlijke presentatie?
 • En je lekkerder voelen in je lichaam?

Stemtraining Spreken voor een groep   Stemtraining spreken voor een groep   Training Stemgebruik en Spreken voor een groep

Relatie stemgebruik en Presentatie

Over het algemeen doen we teveel moeite om goed te spreken. Dit heeft te maken met het te sterk aansturen van o.a. de ademspieren. Dit kost niet alleen moeite en energie maar remt tegelijkertijd de ontwikkeling van de stemklank in het lichaam. Hoe meer van je lichaamsweefsel mee resoneert hoe meer je als spreker samenvalt met de klank. Dit ondersteunt zowel de inhoud van de boodschap als jou als persoon. Je hebt impact!

Natuurlijke houding

Een stemklank die zich verbonden heeft met het lichaamsweefsel is in staat om onze houding van binnenuit te beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld in het 'voor de groep staan' ervaren dat je steviger, flexibeler en meer opgericht staat in plaats van 'stevig' aan de grond genageld.

Voor wie?

 • Beroepssprekers zoals trainers, docenten, artsen, acteurs, predikanten, onderzoekers, managers, ondernemers en anderen die regelmatig spreken voor hun werk.
 • Iedereen die graag moeiteloos en toch krachtig wil spreken en/of zijn persoonlijke presentatie wil verbeteren.
 • Voor mensen met stemproblemen.
 • Als je graag leert en ontdekt via stem en lichaamsbewustzijn

Werkwijze

Oefeningen, theorie en werkwijze komen voort uit o.a. de klankgeoriënteerde methode van Lichtenberg© voor spraak en zang en de ervarings- en lichaamsgerichte gestaltmethodiek. Voor meer informatie zie ook onder werkwijze

Kleine trainingsgroep

Het maximale aantal deelnemers is 4 personen. Op deze manier komt iedereen voldoende aan de beurt met zijn eigen specifieke vragen. De training geeft daardoor een krachtige impuls voor het opdoen en behouden van nieuwe stem- en spreekervaringen.

Data, locatie en kosten

Zie agenda

Referenties

Janneke Schenning: Directeur Schouten&Nelissen Universiteit: 

Ellen werkt op een fantastische manier met stem. Voor de NVO2 (beroepsvereniging voor HRD,training en coaching) verzorgde ze diverse tweedaagse trainingen Stem &Spreken voor een groep. Voor mij was het veel meer dan dat. Het gaat over stemgebruik, ruimte, eigen geluid en vrijheid. 'Wat doet je goed' is haar uitgangspunt.

Rijkelt Beumer: docent en onderzoeker Wageningen Universiteit & Research:

Als docent wilde ik graag mijn stemgebruik verbeteren. En ja het werkt: ik spreek duidelijker en minder gehaast en voel meer resonantie. Goed voor mij en mijn toehoorders. Niet willen 'sturen', dan komt het vanzelf!

Gilda den Rooijen: Consultant Deloitte: 

Ik stond ineens veel rustiger voor de groep en heb mijn natuurlijke stem ontdekt. Wat kun je veel bereiken met stem!

Charlotte van der Gun: Communicatietrainer en Adviseur Waterschap Drents Overijsselse Delta:

Ellen is een heel open, praktische en deskundige stemcoach. Onzekerheid over mijn eigen stem heeft plaats gemaakt voor nieuwsgierigheid, bewustzijn en vertrouwen. Ik sta met meer power voor de groep!

Angela van Son: Van Son trainingen:

Ellen creëert diepgang, veiligheid en vooruitgang in zowel haar trainingen als coaching. Het is moeilijk uit te leggen hoe wonderbaarlijk raak haar methode is - je kunt hem beter zelf uitproberen!